Ytterdörrar
Ytterdörrens placering avgör val av modell
En ytterdörr är så mycket mer än bara entrén till en byggnad. Den är en del av huset och stil och material bör avspeglas i arkitekturen för att skapa ett helgjutet och välkomnande intryck. Samtidigt ska ytterdörren skydda hemmet från både oväder, buller och tjuvar.
Det finns en stor mängd olika dörrar på marknaden men placeringen avgör vilka modeller som fungerar som ytterdörr. Har entrén ett skyddande skärmtak går det i stort sett att välja nästan vilken dörr som helst. Många innerdörrar kan anpassas för att användas som ytterdörr eller säkerhetsdörr och det finns ett stort urval olika träslag, färger och utföranden med eller utan glaspartier.
Boka ett fritt hembesök
Fyll i dina uppgifter så hjälper vi dig att hitta porten som passar dig.
Ring oss: 031-19 27 50 eller bli uppringd
Klimattåliga och svårforcerade ytterdörrar
Årstiderna och det nordiska klimatet ställer krav på att ytterdörren klarar alla typer av väder. Det finns flera skäl välja en ytterdörr som är utrustad med rostskyddad stålplåt. Det är ett material som krymper och utvidgas mindre vid temperaturväxlingar. En stålplåt behåller formen år efter år, den buktar sig inte och fungerar även som fuktspärr.
Stål är också betydligt hårdare att forcera än aluminium. När ytterdörren dessutom har försetts med slutbleck, bakkantssäkrade gångjärn och säkerhetslås blir det svårt för tjuvar att ta sig in. Har huset flera ingångar behövs även pålitliga säkerhetsdörrar till kök, källare, groventré och altan. Med elektroniskt dörrlås slipper man nycklar som kan komma på avvägar.
Skydd vid brand och bättre energiprestanda
Garage, förråd och andra utrymmen intill bostadshuset räknas som egna brandceller. Dörrar mellan sådana utrymmen och bostaden måste enligt lag vara brandklassade enligt Ei30, vilket innebär att de står emot brand i 30 minuter. En brandklassad ytterdörr ökar säkerheten i huset.
Lågenergidörrar har en tjockare och tätare konstruktion samt dubbel tätning. Det ger bättre energiprestanda och sänker värmegenomgången i huset med upp till 30 procent. Lågenergidörrar är isolerande med polyuretan vilket minskar U-värdet rejält. Fönstren är av argongasfylld 3-glastyp.